kinezi çeşitleri - Parasepia
kinezi çeşitleri yabancı kaynaklarda 150 civarı olsa da ülkemizde pek azı bilinmektedir. bilinmemesi olumsuz değil aksine olumlu bir durumdur. çünkü bizim bildiklerimizin çoğu sahte iken bu durumda 150 tanesini ayıklama derdinden de kurtulmuş oluyoruz.

gerçek kineziler

biyokinezi: canlıların bedenini evrimleştirme yöntemidir. i̇nsanlar biyokinezi ile yalnızca göz renginin değiştirilebildiğini düşünse de normale göre daha güçlü, daha hızlı olmak gibi diğer usturuplu amaçların gerçekleşebilmesine olanak sağlar. tanımlarken “bedenin evrilmesi” tabirini kullandım ama bu da bir yere kadar. sırtınızdan kanat çıkarmak falan çok ütopik bir düşünce.

elektrokinezi: elektriğe hükmetmektir. telekineziden bahsederken ışıkları yakıp söndürebilirsiniz derken aslında elektrokinezi kastedilir. elektrik akımına istediğiniz müdahaleleri yapabilirsiniz. işıkları yakıp söndürmek, elektronik cihazları kontrol etmek, şarj etmek gibi şeyler yapılabilir.

terrakinezi: toprak kontrolüdür. başlangıç çalışması olarak toprak hareket ettirilmeye çalışılır ama zaten telekinezi madde kontrolü iken bunu toprak, su, süt vs. diye ayrı isimler altında anlatmak mantıksız. i̇leri ki aşamalarda sarsıntılar yani depremler yapabileceğiniz söylenir ama o kısımları gerçek değil, boş yere uğraşmayın.

pyrokinezi: ateş kontrolüdür. ateş yakabilir, ateşi söndürebilir, mevcut ateş üzerinde etkiler yapabilirsiniz. ateşi arttırıp azaltmak, yönünü belirlemek pyrokinezinin işlevidir.

hidrokinezi: su kontrolüdür. hidrojen ve oksijeni birleştirip su oluşturamazsınız ama mevcut suyu hareket ettirebilirsiniz. bu konuda girdap oluşturmaya çalışmak zevklidir.

aerokinezi: hava kontrolüdür. rüzgarsız bir yerde örneğin odanızda rüzgar oluşturabilir, rüzgarı istediğiniz şekilde kontrol edebilirsiniz. levitasyona benzer şekilde hatta neredeyse aynı yöntemle havayı yoğunlaştırarak cisimleri uçurabilirsiniz. akciğerdeki oksijeni boşaltarak ölümcül zararlar verebilirsiniz.

lunarkinezi: negatif enerji kontrolüdür. telekinezinin olumsuz duygular kullanılarak yapılan şeklidir aslında. buna lunarkinezi yerine nazar da diyebilirsiniz.

sahte ve gereksiz kineziler

sonokinezi: ses dalgalarının kontrolüdür. örneğin bağırırken ses şiddetinizi arttırıp camları patlatacağınız söylenir ama gerçek değildir.

fotokinezi: işık kontrolüdür. işınları istediğiniz gibi büküp çeşitli fanteziler gerçekleştirebilirsiniz dense de tamamen x-men hayrını gençlerin uydurmasıdır.

umbrakinezi: karanlık kontrolüdür. çoğunlukla bahsedilen gölgeleri kontrol edebileceğinizdir ama kimsede çıkıp demiyor ki “fiziksel olanı değiştirmeden yansımasını nasıl değiştireceksin? “

laktokinezi: süt kontrolüdür. en çok sevdiğim uydurma kinezidir. sütten yoğurt falan yapabilirsiniz :d

gyrokinezi: kütle çekim kontrolüdür. dünyanın kütle çekimini azaltayım herkes uzaya fırlasın diyorsanız uğraşacağınız kinezi budur.

termokinezi: maddeleri ısıtma kinezisidir. suyu ısıtıp buharlaştırabilir atmokinezi ile birleştirip yağmur yağdıra bilirsiniz.

bu başlık altındaki kinezilere tek tek sahtedir yazmıyorum ama umarım inanmıyorsunuzdur. bu da gerçek değil tabii ki.

cryokinezi: maddeleri soğutabilirsiniz. buz devrine dönebilmek için bir bakışınızla okyanusları, denizleri dondurmanız yeterli.

gereksiz kineziler

atmokinezi: atmosfer olaylarının kontrolüdür. yağmur yağdırmak gibi şeyleri yapabileceğiniz söylenir ama yapamazsınız. sahte olmasının yanı sıra hidrokinezi ve aerokinezi varken kendisi gereksizdir.

nekrokinezi: tanımı canlı varlıkları öldürmek olarak geçiyor ama cansız varlıkların öldürülemeyeceğini düşünen bir tek ben varım galiba. bu kineziye ayrı bir isim verilmesinin saçmalığını siz tahmin edin. yıllarca çalışmadan o seviyeye gelmeniz mümkün değil ama canlıları aerokinezi ile akciğerdeki havayı boşaltarak, pyrokinezi ile yakarak, hidrokinezi ile boğarak, elektrokinezi ile çarparak öldürebilir ve terrakinezi ile toprağın altına gömebilirsiniz. yani canlıları her biri ile ayrı ayrı öldürülebiliyorken böyle bir isim vermek saçma değil mi?

bunlar gibi sayamayacağım kadar çok kinezi var ve açıkçası yazmaktan yoruldum. mantığınızı kullanılırsanız hangilerinin gerçek, sahte ya da gereksiz olduğunu anlarsınız.

gerçek dediğim kineziler aslında diğerlerine nazaran gerçek olsa da onları da telekineziden ayrı değerlendirmek bana göre yanlış. en azından diğerlerine göre yapılabilme ihtimali daha fazla.

i̇smi olan her şeyin sonuna “kinezi” kelimesini yapıştırdıklarında kendilerini yeni bir şey icat etmiş zannediyorlar ama gördüğünüz gibi aslında öyle değil.